X-men_az_eljovendo_mult_napjai.jpg


Igen, ezt is megéltük, elérkeztünk az első különkiadáshoz, az első filmkritika, filmélmény beszámolónkhoz.  Korábban ígértem egy Csodálatos Pókember 2 kritikát, de attól még mindig annyira sokkos állapotban vagyok, hogy körülbelül egy mondatot sikerült világra hozni belőle, és az valljuk be nem sokra elég.

spoiler_alert_300_w2.jpgNa de, itt van nekünk a következő MARVEl-es gyöngyszem, amit már sokan nagyon vártak, köztük én is, mivel az első részt a The First Class-t nagyon szerettem, és már mindenki ki volt éhezve egy hasonlóan jó X-men filmre. És alaposan meg lettünk etetve egy időre.
Kezdjünk mindjárt a történettel:
Már az alcím is azt sugallja, hogy valami időutazós történetet kapunk, de azért egy egyszerű vissza a múltba dolognál ez bonyolultabb. Itt a jövő(az az a jelen) egyszerre él azzal a múlttal, ahová Farkast ( Hugh Jackman) visszaküldik, jobban mondva a tudatát, mert a teste még mindig a jelenben van.GOM 2013-10-31 00-01-21-44.jpg Logan 1973-ban ébred az akkori testében, azonban tudatában ott a feladat, amit végre kell hajtania. Meg kell keresnie X professort (James McAvoy),Magnetot( Michael Fassbender), és a meg kell állítaniuk Mystique-t (Jennifer Lawrence), hogy ne jöhessen létre az a jövő, amiben rengeteg barátjuk meghalt, és ő maguk is halálra vannak ítélve. Számomra nagyon kerek a történet, jól fel van építve, a storyline jó hatással van a karakterek jellemfejlődésére, az időutazás jól ki van találva, nagyon ötletes. És úgy az egésznek van értelme, vannak okok, érvek és ellenérvek. Amire nagyon oda kell figyelni, hogy nagyon oda kell figyelni. Úgy értem sok információ van itt is, és lehet, könnyen elsiklunk valami felett, ezért érdemes minden képkockát jó alaposan megnézni. Aki szereti az alapanyagot, annak hatalmas élmény lesz a történet, mert rengeteg karaktert megmozgat, a mutánsok végzetéről van szó, így nagy súlya van a történetnek, ami érződik is az egész filmen.(Bővebben találtok utalásokat, lent a történetre is, de nem akarok sok mindent lelőni)
Történet: 10/9


Kezdjük a karakterekkel, és az őket alakító színészekkel:

xmen-logan.jpg

Farkas alias Hugh Jackman még mindig teljesen Farkas. Kinézetben, stílusban, még a beszéde is Farkasos. Laza, erős, céltudatos, de van itt egy plusz jellemvonás is. Azt vettem észre rajta, hogy elkezdett gondoskodó is lenni.(láttuk már ezt vadóccal szemben, de ott nem éreztem olyan erősnek sokszor, mint itt- vadóccal szemben csak aggodalmat érzett) Olyan bábáskodó, ami nagyon tetszik. Mikor elkezdi összerakni a csapatát, mikor segít Xavier-nek visszanyerni az erejét. Ez talán annak is köszönhető, hogy a tudata idősebb, több tudással van töltve, mint a fiatal X professoré, így Farkas bölcsebbnek hathat. Most ő az, aki vezeti a professort, és látja el jó tanácsokkal, nem pedig fordítva, és ez nagyon jól működik.

x-men-days-of-future-past-professor-x-poster.jpg
A Fiatal X professor, (James McAvoy) és az idős (Patrick Stewart) szinte tényleg egy és ugyanaz. Valóban el hisszük, hogy ugyan az az ember játssza el a karaktert, csak más idősávban, és ettől nagyon egyben van a film. Ha jobban megnézzük a két színészt, valóban hasonlítanak egymásra.(gondolok itt az arcvonalra, a szájra, az orra- nem a haj az az nem…) és nem csak külsőleg, de a belső tulajdonságokban is egyeznek. Csak míg a fiatal tapasztalatlan, fél a saját erejétől, addig az idős, sokat megélt bölcs, ezért az idős professor tudja múltbéli énje hibáit, így megpróbál neki segíteni, hogy legyőzze képességeitől való félelmét. Valamint ahogy az idős Xavier, úgy a fiatal is kiáll azon ügy érdekében,hogy mutánsok és emberek képesek békében együtt élni. James McAvoy remekül hozza a nemtörődöm, semmi nem érdekel, már úgyis mindent elvesztettem, befelé forduló, lassan függővé váló fiatalt, aki fél a saját képességeitől. Ordított róla a rettegés, de közben a harag is fortyogott benne, és később az akarat, hogy megváltoztassa a saját jövőjét. Miután találkozik saját magával, már nem akar többé félni, akarja a változást, már tudja, mit kell tennie. Patrick Stewart, pedig még mindig kiválóan az igazi X professort adja. Idős, bölcs öreg, aki sokat törődik a „gyermekeivel” és azok jövőjével. Belátja, hogy a túlélésért össze kell fognia azzal, akivel szinte egész életében ellenségek voltak, de a közös cél elérése fontosabb,mint a konok büszkeség.

XDOFP02.jpg
Ezt az idős Magneto vagyis Ian McKellen is belátja. A színész olyan Magnetot alakít, akin látszódik mennyire meg gyötörte, amin keresztülment, ahogy látta mutáns testvéreit a halálba hullni, miközben ő nem tudta megállítani mindezt. Már nem akar harcolni a saját igazáért, mert már nincs értelme, már csak egyetlen célja van, hogy a jövő, amiben él ne létezzen többé, mert nem tartogat nekik mást, csak kínt, és halált. A fiatal Magneto az az Michael Fassbender a múltban viszont, még mindig zsarnokoskodó, ráerőlteti másra a saját igazát, elveit, és lenézi az emberiséget. Ezt a színész profi alakításával remekül bemutatja. Arca dühöt, elszántságot tükröz, nem ismer kegyelmet. Ugyan elsőnek azt színleli, hogy együtt működik Charles-ékkal, később a saját maga módszerével kívánja megváltoztatni a jövőt, ezzel is kinyilatkoztatja, hogy ő a maga ura, nem hallgat senkire, még a legjobb barátja Xavier szavára sem, nem hogy egy szinte idegen mutáns, Farkas jó szándékú tanácsára.

xmen-mystique.jpg
Mystique karaktere is először ilyen. Kijelölt magának egy utat, és eleinte senki sem tudta róla letéríteni, azonban fogadott bátyja felbukkanása, majd szerelme fellépése is ide-oda terelgeti ezen az ösvényen, és végül meg is állítják, hogy ne következzen be a végzetes tett, ami a sötét jövőhöz vezetett. Jennifer Lawrence remekül alakítja az akadályokat nem ismerő, alakváltó lányt, aki mindenféle veszélyes helyen képes beépülni, csak azért, hogy kiszemelt áldozatához közelebb kerülhessen. Ugyanakkor szerettei felbukkanása kibillentik a lelki egyensúlyából, elhatározása meglágyul, és végül enged nekik. Úgy hiszi, a cél, amit kitűzött maga elé, helyes, jó irányba viheti a mutánsokat, de nem gondolkozik előre, nem számol a következményekkel. A film előrehaladtával egyre jobban látszódik rajta a vívódás, a lelkében megélt harcok kivetülnek, de csak az utolsó pillanatban látja be, céljai kudarcba fulladtak, tervei hibásak voltak.

x-men-days-of-future-past-poster-bolivar-trask.jpg Ugyanilyen hibásnak mondhatók Bolivar Trask tervei is, aki mutáns kísérletek által létrehozott, robotokkal akarja megvédeni az embereket a veszélyesnek ítélt mutánsokkal szemben.thumbnail.jpg Trask rendíthetetlenül hiszi a mutánsokról, hogy veszélyesek, kiszámítatlanok, nem lehet velük együtt élni békében, és csak az ő terméke nyújthat megoldást, és megfelelő védelmet. Egy fordított szemszögből látja ugyan azt a szemléletet, mint Magneto, csak ő a mutánsokat irtaná ki. Új ellenségnek nevezi őket, akiket soha nem lehet eléggé kiismerni. Az ő kreálmányai miatt jön létre az a jövő, ahol a mutánsok közellenségekké, és irtandó fajjá válnak. Mindeközben csodálója is a mutánsoknak, sokszínű emberfeletti képességeik miatt, és megszállottan vágyik arra, hogy kísérletezzen velük, és gépeit tökélyre fejlessze általuk. Leginkább Mystique alakváltó képességeire fáj a foga, mert ennek az erőnek a birtokában a robotok legyőzhetetlen fegyverekké válhatnának. Peter Dinklage meglepő aprólékossággal kidolgozva viszi vászonra ezt a karaktert. Mivel a színész nem túl magas (aki nem tudná egy törpenövésű férfiról beszélek, lásd: Trónok Harca: Tyrion) ezért úgy vélhetjük, egy mutáns számára nem nyújthat nagy fenyegetést, azonban pont itt mutatkozik meg az emberi hatalom ereje. Nem számít ki milyen magas, az a lényeg, hogy mekkora hatalom, pénz és milyen összeköttetései vannak a felsőbb hatalmakkal, itt például magával az amerikai elnökkel. Ez a mai életben is így van. Csak az alkalomra várt, hogy elővezesse terveit az elnöknek, aki egyértelműen látszódó félelme által engedélyezi is a robotok elkészítését. Peter Dinklage egy igazi ravasz, megátalkodott kis miniboss a történetben. Látszik rajta az elszántság, hogy minden erejét képes felhasználni, minden befolyását latba veti, csakhogy kiirtsa a mutánsokat. A színészi játék azért kiváló még, mert egyszerre tudja megeleveníteni arcán a félelmet, és a csodálatot, mikor mutánst lát.

xmen-quicksilver.jpg
Evan Peters karakterét ajánlanám mindenki figyelmébe még, vagyis az ifjú Quicksilver-t.(Higanyszál) Ez a karakter hihetetlenül laza, fiatalos, energikus. Már csak mutáns erejéből kifolyólag is, mivel elképesztően gyorsan tud futni, mozogni. Olyannyira, hogy képes annyira gyorsan mozgatni a kezét, hogy puszta vibrálással is kitör egy vastagabb üveget. Vagy, hogy saját magával ping-pong-ozik. A kleptomániájáról ne is beszéljünk…
Evan remekül hozza a laza, emberfeletti gyorsasággal bíró srácot, aki mindig bajba kerül, de ő ezt imádja, és látszik rajta, hogy a nagyobb balhé után sóvárog, ezért keresi mindig a bajt, de mindig nagyobb és nagyobb kihívásra vágyik. Ekkor toppan be hozzá Farkas, Xavier, és Bestia, akik felkérik, hogy törjön be a Pentagonba. Úgy tesz, mintha nem érdekelné, a dolog, de ennél nagyobb kalandot nem is kívánhatott volna magának. Izgatott mosoly, csillogó szemek, egyedi stílus, és ámulatba ejtő képesség. Így lesz egy mellékszereplő hirtelen a Tumblr, és szinte minden rajongó kedvence. A legjobb jelenetet adja a filmben, amikor egy lazulós számra,(előző bejegyzés alján meghallgatható!) "végigfut" a teremben ahol vannak, de ő maga úgy érzékeli a dolgokat, mintha csak sétálna. Hatalmas jelenet, mind poénforrás terén, mind látványilag is kifogástalan.X-Men DOFP Quicksilver.jpg

x-men_days-of-future-past_beast.jpg
Másik kedvencünk a kék szőrös fickó vagyis Nicholas Hoult karaktere Bestia. Hank Xavier-el maradt a birtokon,ahol nemrég, beindították az iskolát, de a háború miatt a diákok és tanárok elmentek,Xavier pedig maga alá került. Hank nem tehetett mást, minthogy ott maradt mellette, hogy segítse az életét. Szérumját átalakítva megoldást talált a professor lebénulására. Hű társa, aki óvja a betolakodóktól, zaklatóktól. Eszével, és olykor előjövő testi erejével próbál Charles segítségére lenni. Nicholas Hoult, szépen formálta meg a mutánst, aki hű barátjához, boldogan vág bele a kalandba, ugyanakkor aggódik érte, és Raven-ért. (Mistique) és persze a saját jövője miatt is. Fontos a jelenléte, többször is ő adja az akció egyik felét. Jól kialakított szereplő.

x-men_days-of-future-past_blink.jpg
A következő Bingbing Fan karaktere az az Blink, aki mindenfelé bíbor lila térkapukat képes nyitni. Blink karakterén nem sok érzelem látszódik meg, de ami miatt megemlítem az az ereje. Hihetetlenül látványos, erős képesség, amivel megvédheti társai életét, és túljárhat ellenségei eszén, persze nem sokáig… Blinken az elhivatottság látszik, hogy ami az erejéből telik, védje megmaradt barátait. A színésznő remekül mutatja ezt meg. Kinézete nagyon passzol a karakterhez, és annak erejéhez.

xmen-shadowcat.jpg
Az utolsó- és ez vicces, hogy pont az utolsó helyre sikerült raknom- Ellen Page karaktere, aki nélkül nem tudtak volna visszamenni a múltba, az ő ereje mentette meg őket. Shadowcat át tud menni a falakon, tárgyakon, és arra is képes, hogy tudatokat visszaküldjön a múltba pár órával, nappal, héttel, vagy hónappal. Arra azonban nem is számított, hogy valakit évtizedekkel kell visszaküldenie, ami neki és az alany számára is nagyon megterhelő, de Kitty nagyon kitartó, még akkor is, amikor Farkas kibillen az állapotból, és adamantium karmával megsebzi a lányt, persze véletlen. Továbbra is fenntartja a kapcsolatot, mivel tudja, ha feladja, az mindegyikük halálát okozza majd. A színésznő szépen hozza az erős, de meggyötört karaktert, aki fél, de kitart az ügy mellett, amiben hisz, és ami a feladata.
Van még itt nekünk Jégember, tűzember, megacélosodó ember, de sajnos ők nem szerepelnek annyit, hogy lehessen róluk beszélni, még Ciklonról (Halle Berry) se tudok annál többet mondani, hogy van, szór pár szép villámot és sajnos ennyi. Szeretem Stormot, elnéztem volna még, de talán most csak ennyi volt a létjogosultsága. A többieknek is csak az akcióban van szerepük, persze ez is nagy szó, mert nagyon látványos, epic harcokat láthatunk, amik mindenképpen dobnak a hangulaton.

GOM 2013-10-31 00-00-40-03.jpg
És hol a fő gonosz? Ki az igazi nagyágyú? Ki az, akitől rettegnünk kell, és akivel szembe kell szállniuk a mutánsoknak? Az az igazság, hogy nagy főboss nincs. Az maga a jövő, amiben élnek, ami létrejött, és amit meg akarnak változtatni. A jövő sötétségének súlya minden karakter vállán ott van, lebeg felettük, fenyegetve őket, hogy talán elkerülhetetlen az, ami bekövetkezhet, és nem lehet megváltoztatni. Erre tesz utalást Bestia is mikor azt mondja, hogy a folyóba dobott kő nem fordítja meg a folyó irányát, azonban Farkas és Xavier nem értenek vele egyet. Sokkal ijesztőbb, és veszélyesebb ellenség a komor jövő így, mintha egy ember, vagy bármilyen lénnyel állnának szembe, sokkal megfoghatatlanabb, ezért rettegünk tőle, ezért van akkora súlya.

Összegezve:
Rengeteg megszokott, jól megformált karakter, mély, tartalmas üzenettel, jól felépített jellemmel.
Karakterek és színészeik: 10/9

Következzenek a film technikai dolgai:
Az operatőri munka remek, az animációk szépen vannak kidolgozva (pl jégembernél nagyon jól néz ki a jég, nagyon élethű), nem zavartak egyáltalán.250px-Iceman_X-men.jpg A zene már megint fantasztikus lett. Stílusos korhű, nagyon megragadó, és pontosan ott drámai ahol kell. A díszletek kifogástalanok, a jelmezek, arcfestések, parókák is teljesen a helyükön vannak. Nem igazán tudok a technikai oldalba belekötni, minden szép, a helyén van, és nagyon látványos.
Technikai részletek: 10/10

Összegzés:
Nekem úgy kerek ez az egész, ahogy van. A történet kapcsolódik az előző filmhez, pedig a múltból kellett visszamenni oda, ahol abbahagytuk. Nem volt lyukas, nem merültek bennem fel eget rengető kérdések. Csak akkor tud ez előjönni, ha valaki lemarad a történetszálon, és nem figyel, mert akkor bőven el lehet veszni, hogy akkor most ki, miért, és hogyan és merre és stb…
Nagyon jó X-men film, talán az összes közül ez volt a legjobb, legkerekebb, legdrámaiabb, mivel nem volt konkrétan fő gonosz, egyedül a jövő fekete fenyegetése, és maga az emberi ostobaság ami gonoszul rávigyorgott hőseinkre.
Azért nem tudok max pontot adni, mert ha ezt megnézzük utána az előző X-men filmeket (kivéve a First Class-t) törölhetjük, mert így nem történhettek meg a régebbi történések, így azok a filmek értelmüket vesztik, és ez azért engem egy kicsit zavar. Igen igen kell a reboot, de nekem ez azért sok volt így egybe.
Ennek ellenére a film 10/9-es.
És köszönöm ennek a filmnek, hogy végre az évben először nem ríkatott meg. (mondjuk volt egy pillanat amikor nem hiányzott sok)

 X-Men-Days-of-Future-Past-Cover.jpg

Remélem tetszett az első különkiadás kritikám. Lehet egyet érteni, vagy nem, nekem ez a véleményem. Ha van hozzáfűzni valód, írd meg nekem kommentben, vagy üziben, vagy keress meg facebookon!
A mai napra ennyi! Akinek felkeltettem az érdeklődését, menjen és nézze meg, mert biztosan nem csalódik!

A bejegyzés trackback címe:

https://cathynaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr126284833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

colonel Tigh 2014.06.08. 14:47:17

A basáskodó az uralkodik, hatalmat gyakorol ill. visszaél a hatalmával. Szóval ha Rozsomák gondoskodó akkor bábáskodik, nem basáskodik. Bocs, nem kötekedni akartam.

mizrolist 2014.06.08. 15:13:10

Egy javaslat: olvasd el az eredeti képregényt is, amin a film alapult; nem hosszú, kb. 40 oldal (Uncanny X-Men 141-142).

Centepod 2014.06.08. 15:32:45

Nekem csak Tresk karaktere nem tetszett, mert azt gondolom azert ez a szinesz jatszotta el mert most nagyon felkapott, de az, hogy kicsi nem tett hozza sokat a lenyeghez. En nem szeretem az ilyet, ha csak futtatnak valakit valami nem odaillobe. Javitson ki vki, ha tevedek, nem olvastam a kepregenynek ezt a reszet

Centepod 2014.06.08. 15:38:41

Viszont a tobbi tetszett. Foleg Magneto viselkedese. Fiatal enje a fafejusege miatt-ami vegul is filmtol fuggetlenul jelleme sajatja- nem sikerult jobb jovot kialakitani, csak a status quot megorizni. Megint osszevesznek a legjobb baratok, plusz az emberek tovabbra is felhetnek a mutansoktol, ha akarnak. Melle meg ott van Xavier professzor, aki meg a jo oldalt kepviseli. Ez jo izgalmassa tette, meg igy illeszkedik a tobbi filmbe is majd ez a tortenet

Kelta6725 2014.06.08. 18:58:59

igen azért ha valaki fan, akkor meg illene említeni, hogy NEM Farkas, hanem Rozsomák. mert ez a farkasozás, csak magyar idióta elnevezés...

Kelta6725 2014.06.08. 19:00:01

@Kelta67: jaaaa..és egyáltalán nem farkasos, kicsit sem..hanem Rozsomákos, a viselkedése meg minden..olvass utána.

Linusblabla 2014.06.08. 19:32:48

... és persze a magyar helyesírást is érdemes lenne tanulmányozni!

Globetrotter2014 2014.06.08. 22:51:30

Nagyon rendben volt a film, kivéve az elcsexett szinkront. Pont Wolverine hangja volt a legrosszabb (végül is csak a legtöbb játékidőt kapott karakter a filmben).

Legközelebb hagyom az egészet és kivárom a DVD-t...
süti beállítások módosítása